aspa

aspa

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Δασικές Πυρκαγιές: Χώροι Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Απορριμμάτων


 


Γενικές Απαγορεύσεις
Απαγορεύεται η εγκατάλειψη εύφλεκτων υλών ή άχρηστων ειδών στην ύπαιθρο. Επιτρέπεται η τοποθέτηση - φύλαξή τους σε κατάλληλο χώρο η απόσταση του οποίου είναι 300 μέτρα από τις παρυφές δασών ή δασικών εκτάσεων και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση.
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανεβρεθεί χώρος εκτός δάσους, όπως αυτός ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, κατ' εξαίρεση μπορούν να αποθηκευθούν εύφλεκτα υλικά σε αποθηκευτικούς χώρους, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων ή πλησίον αυτών, κατόπιν αδείας του οικείου Δασάρχη και μόνον εφόσον τηρούνται τα μέτρα που έχουν υποδειχθεί από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκδιδομένου στην περίπτωση αυτή σχετικού πιστοποιητικού πυρασφαλείας.

Μέτρα Πυροπροστασίας
Στους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, ενεργείται κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αυτοψία από τριμελή Επιτροπή ανά νομό, που συγκροτείται για κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Ιανουάριο κάθε έτους με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο Συντονιστή και αποτελείται από έναν Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και έναν υπάλληλο των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, με την ιδιότητα του Δασολόγου ή Δασοπόνου. Η αυτοψία πραγματοποιείται για τη διαπίστωση των υπαρχόντων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας και την πρόταση των ελλειπόντων. Η Επιτροπή συντάσσει σχετική έκθεση που υποβάλλεται στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και στην αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφο της αποστέλλει την έκθεση για υλοποίηση στην αρμόδια Δημοτική Αρχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλει την έκθεση στην αρμόδια Εισαγγελία. Τα προτεινόμενα από την Επιτροπή μέτρα πυρασφαλείας είναι απαραιτήτως τα εξής:
α. Άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους.
β. Περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον ολόκληρου του χώρου απόρριψης.
γ. Διάνοιξη αποψιλωμένης βλαστήσεως ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων περιμετρικά της περίφραξης.
Δ. Ύπαρξη επαρκούς αριθμού εργαλείων και ικανής ποσότητας ή παροχής νερού. Ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι Δήμοι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς φύλαξης αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνουν για τους χώρους απορριμμάτων για την αποφυγή ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιών.
Η παράλειψη λήψεως ή η πλημμελής λήψη μέτρων αποτελεί σοβαρή παράβαση των καθηκόντων των Δήμων και επισύρει τις ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα (άρθρο 118 του ν. 1892/1990).

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού) για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου.

Έλεγχος Εφαρμογής
Ο έλεγχος εφαρμογής των αναφερόμενων μέτρων ενεργείται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και από την προαναφερόμενη Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ποινικές-Πειθαρχικές Κυρώσεις
Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
Οι διατάξεις του «Δημοτικού Κώδικα», όπως ισχύουν, έχουν εφαρμογή για τους παραβάτες της παρούσας, που είναι αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.
(Πηγή: Π/κή Δ/ξη 9/2000, 9Α/2005, Ν. 1892/1990. αριθμ. 2132/1/2017 ΓΓΠΠ)
 A.K

 Ακόλουθήστε μας στη σελίδα μας στο facebooκ: https://www.facebook.com/ppattikis/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.