aspa

aspa

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ο Δείκτης Επικινδυνότητας της Ηλιακής Υπεριώδους Ακτινοβολίας και τα Μέτρα Προστασίας


Ακραίος εμφανίζεται σήμερα 5-7-2018 ο Δείκτης Επικινδυνότητας της Υπεριώδους Ακτινοβολίας UV, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης του Εθνικού Δικτύου Μέτρησης UVNET.


Ο Δείκτης UV (Ultra-Violet = Υπέρ Ιώδης) είναι ένα μέγεθος το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα απλό μέσο έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως π.χ. εκφράζει η θερμοκρασία το πόσο ζεστή ή κρύα είναι η ατμόσφαιρα.
Πραγματικές τιμές του Δείκτη UV, αλλά και προβλέψεις για την επόμενη ημέρα, ανακοινώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και από το Διαδίκτυο σχεδόν σε όλες της χώρες, όπως και στην Ελλάδα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα μπορεί φτάσει μέχρι και 10 ή 11, τιμές που εκφράζουν εξαιρετικά δραστική ακτινοβολία και κατά συνέπεια την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Όσο ο ήλιος πλησιάζει στον ορίζοντα (η ώρα πάει προς το απόγευμα) τόσο μικρότερες τιμές έχει ο Δείκτης UV και κατά συνέπεια τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Δείτε τα μέτρα προστασίας ανάλογα με τον UV - INDEX 


 Tο Εθνικό Δίκτυο Μέτρησης της Υπεριώδους Ηλιακής Ακτινοβολίας UNET αποσκοπεί στη μακροχρόνια παρακολούθηση των επιπέδων της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στον Ελλαδικό χώρο και ειδικότερα:
·       Τη μελέτη των επιπτώσεων στον άνθρωπο και το οικοσύστημα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των επιπέδων της
·     Την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους τρόπους προστασίας τους από τις βιολογικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η υπερβολική έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία.
·     Την υπεύθυνη και συνεχή ενημέρωση αρμόδιων κρατικών οργάνων, εθνικών και διεθνών φορέων, υπηρεσιών υγείας, διαφόρων ενδιαφερόμενων οργανισμών, αλλά και των πολιτών για τα πραγματικά επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας και τις πιθανές επιπτώσεις από την υπερέκθεση στις βιολογικά δραστικές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Στα πλαίσια της ανάπτυξης του δικτύου έχουν εγκατασταθεί σταθμοί στις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λευκωσία, Ρόδο και Ξάνθη χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία τόσο για τη διενέργεια των μετρήσεων, όσο και για την διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Δείτε περισσότερα στην ιστοθέση: www.uvnet.gr
A.K.
Ακολουθείστε μας στη σελίδα μας στο facebook: Πολιτική Προστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.