aspa

aspa

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Προστατευτείτε από την ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ και τα ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ


 Υποθερμία
Η υποθερμία ή η ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία του σώματος είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο εκτίθεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Μείνετε ασφαλείς αυτό το χειμώνα, μαθαίνοντας περισσότερα για την υποθερμία, συμπεριλαμβανομένου του ποιος κινδυνεύει περισσότερο, των συμπτωμάτων και τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος εμφανίσει υποθερμία.
Τι είναι η υποθερμία;
·         Η υποθερμία προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν, το σώμα μας εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζει να χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ότι παράγεται. H μακροχρόνια έκθεση θα χρησιμοποιήσει τελικά την αποθηκευμένη ενέργεια του σώματος, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος.
·         Η θερμοκρασία του σώματος που είναι πολύ χαμηλή επηρεάζει τον εγκέφαλο, καθιστώντας το θύμα αδύνατο να σκεφτεί καθαρά ή να κινηθεί καλά. Αυτό κάνει την υποθερμία ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή ένα άτομο μπορεί να μην ξέρει τι συμβαίνει και δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα γι 'αυτό.
·         Ενώ η υποθερμία συμβαίνει συνήθως σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να συμβεί ακόμη και σε πιο ήπιο καιρό, εάν ένα άτομο παγώσει από τη βροχή, τον ιδρώτα ή βυθιστεί σε κρύο νερό.
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Τα θύματα υποθερμίας είναι συχνά:
·         Οι ηλικιωμένοι με ανεπαρκή σίτιση, ρουχισμό ή θέρμανση.
·         Τα μωρά που κοιμούνται σε κρύα υπνοδωμάτια.
·         Άτομα που παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλες περιόδους - οι άστεγοι, οι πεζοπόροι, οι κυνηγοί κ.λπ.
·         Άτομα που πίνουν αλκοόλ ή χρησιμοποιούν παράνομα ναρκωτικά.

Αναγνωρίζοντας την υποθερμία
Προειδοποιητικά σημάδια υποθερμίας:
Ενήλικες:
·         ρίγη, εξάντληση
·         σύγχυση, δυσκολία συντονισμού κινήσεων
·         απώλεια μνήμης, υπνηλία
·         δυσκολίες στην ομιλία, με μπέρδεμα λόγου
Βρέφη:
·         έντονα κόκκινο, κρύο δέρμα
·         πολύ χαμηλή ενέργεια
Μην περιμένετε – Αναλάβετε δράση
Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, πάρτε τη θερμοκρασία του ατόμου. Αν είναι κάτω από 35° C, η κατάσταση είναι επείγουσα. Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Εάν η ιατρική περίθαλψη δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, αρχίστε να θερμαίνετε το άτομο, ως εξής:
·         Μεταφέρετε το θύμα σε ένα ζεστό δωμάτιο ή ένα καταφύγιο.
·         Αν το θύμα φοράει νωπά ή υγρά ρούχα, αφαιρέστε τα.
·         Ζεστάνετε το κέντρο του σώματος πρώτα το στήθος, το λαιμό, το κεφάλι και τη βουβωνική χώρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική κουβέρτα, εάν υπάρχει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στεγνά στρώματα από κουβέρτες, ρούχα, πετσέτες ή σεντόνια.
·         Τα ζεστά ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά δεν επιτρέπονται τα αλκοολούχα ποτά. Μην προσπαθήσετε να δώσετε κάποιο ρόφημα σε άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του.
·         Αφού αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος, κρατήστε το άτομο στεγνό και τυλιγμένο σε μια ζεστή κουβέρτα, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής και του λαιμού.
·         Αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
Ένα άτομο με σοβαρή υποθερμία μπορεί να είναι ασυνείδητο και μπορεί να μην φαίνεται να έχει παλμό ή να αναπνέει. Σε αυτή την περίπτωση, χειριστείτε το θύμα απαλά και λάβετε αμέσως βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Αν χρειάζεται παρέχεται στο θύμα τεχνητή αναπνοή.

Κρυοπαγήματα
Τα κρυοπαγήματα είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από την έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Τι είναι τα Κρυοπαγήματα;
Τα κρυοπαγήματα είναι ένας σωματικός τραυματισμός που προκαλείται από την ψύξη και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αίσθησης και χρώματος στις πληγείσες περιοχές. Συχνά επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, τα μάγουλα, το πηγούνι, τα δάχτυλα των χεριών ή τα δάχτυλα των ποδιών. Τα κρυοπαγήματα μπορεί να βλάψουν μόνιμα το σώμα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κρυοπαγημάτων, αν:
·         Έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος
·         Δεν είστε κατάλληλα ντυμένοι για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες
Αναγνωρίζοντας τα Κρυοπαγήματα
Με τα πρώτα σημάδια ερυθρότητας ή πόνου σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, απομακρυνθείτε από το κρύο ή προστατέψτε οποιοδήποτε εκτεθειμένο σημείο του δέρματος. Οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύει κρυοπαγήματα:
·         μια λευκή ή γκριζωπο-κίτρινη περιοχή δέρματος
·         δέρμα που το αισθανόμαστε ασυνήθιστα σφιχτό ή κηρώδες
·         μούδιασμα
Ένα θύμα συχνά δεν γνωρίζει το κρυοπαγήματα μέχρι κάποιος άλλος να το επισημάνει, επειδή οι παγωμένοι ιστοί είναι μουδιασμένοι.
Τι να κάνω
Εάν εντοπίσετε συμπτώματα από κρυοπαγήματα, αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Κατ 'αρχάς καθορίστε εάν το θύμα παρουσιάζει επίσης σημάδια υποθερμίας. Η υποθερμία είναι μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση και απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Εάν υπάρχουν κρυοπαγήματα αλλά δεν υπάρχουν σημεία υποθερμίας και δεν υπάρχει άμεση ιατρική φροντίδα, ακολουθήστε τα εξής:
·         Μεταφέρετε το άτομο σε ένα ζεστό δωμάτιο το συντομότερο δυνατό.
·         Εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, το άτομο να μην μετακινείτε με τα πόδια ή δάκτυλα των ποδιών όταν έχετε πάθει κρυοπαγήματα. Αυτό αυξάνει τη ζημιά.
·         Βυθίστε τις επηρεαζόμενες περιοχές περιοχές από τα κρυοπαγήματα σε ζεστό - όχι καυτό - νερό (η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι άνετη στην αφή για τα ανεπηρέαστα μέρη του σώματος) ή θερμαίνετε αυτές χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του σώματος. Για παράδειγμα, η θερμότητα μιας μασχάλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει παγωμένα δάκτυλα.
·         Μην τρίβετε την πάσχουσα περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά.
·         Μην χρησιμοποιείτε λάμπα θερμότητας ή θερμαντικά σώματα  όπως σόμπα, τζάκι ή καλοριφέρ για θέρμανση. Οι επηρεαζόμενες περιοχές είναι μουδιασμένες και και μπορεί εύκολα να προκληθεί έγκαυμα.
Αυτές οι διαδικασίες δεν υποκαθιστούν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Η υποθερμία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και τα κρυοπαγήματα πρέπει να αξιολογούνται από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Προετοιμάσου
Η λήψη μιας σειράς μαθημάτων πρώτων βοηθειών και επείγουσας ανάνηψης (CPR) είναι ένας καλός τρόπος για να προετοιμαστείτε για προβλήματα υγείας σε κρύο καιρό. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε είναι ένα σημαντικό μέρος της προστασίας της υγείας σας και της υγείας των άλλων.
Η λήψη προληπτικής δράσης είναι η καλύτερη άμυνα σας για να αντιμετωπίσετε τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Προετοιμάζοντας το σπίτι και το αυτοκίνητό σας εκ των προτέρων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το χειμώνα και παρακολουθώντας τις προφυλάξεις ασφαλείας σε περιόδους εξαιρετικά ψυχρού καιρού, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
 


























Ακολουθείστε μας στη σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/ppattikis






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.