aspa

aspa

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

18 Απριλίου 1906: Ο Mεγάλος Σεισμός του Σαν Φρανσίσκο


                
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 Mw (κάποιοι άλλοι ανεβάζουν το μέγεθος στα 8,3)  και έντασης της κλίμακας Μercalli τη Μέγιστη XI (Extreme), με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή του Σαν Φρανσίσκο (ρήγμα του Αγίου Ανδρέα) εκδηλώθηκε στις 5:12 το πρωί της 18ης Απριλίου το 1906 με χρονική διάρκεια τα 48 δευτερόλεπτα.



Τον ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, ακολούθησαν μετασεισμοί και πυρκαγιές που προκλήθηκαν από σπασμένους σωλήνες γκαζιού και διήρκεσαν τέσσερις ημέρες.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, περίπου 225.000 άτομα τραυματίστηκαν και το 80% του δομικού πλούτου της πόλης μετατράπηκε σε ερείπια. 
Την εποχή της καταστροφής. το Σαν Φρανσίσκο ήταν η ένατη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η μεγαλύτερη στη δυτική ακτή με πληθυσμό περίπου 410.000 κατοίκους.

Την εποχή εκείνη μόνο 375 από τους θανάτους αναφέρθηκαν επίσημα από τις αρχές, φοβούμενες ότι η αποκάλυψη του ακριβούς αριθμού των θυμάτων θα έπληττε την εικόνα της πόλης, που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή των ΗΠΑ. Επιπλέον, εκατοντάδες θύματα από την κινέζικη γειτονιά της «Chinatown» αγνοήθηκαν για ρατσιστικούς λόγους.  




Καθώς και ο σεισμός και οι μετασεισμοί τους ήταν καταστροφικοί, οι πυρκαγιές που έκαιγαν εκτός ελέγχου ήταν ακόμη πιο καταστροφικές. Εκτιμάται ότι μέχρι το 90% της συνολικής καταστροφής ήταν αποτέλεσμα των επακόλουθων πυρκαγιών. Μέσα σε τρεις ημέρες πάνω από 30 πυρκαγιές, κατέστρεψαν περίπου 25.000 κτίρια σε 490 αστικά συγκροτήματα. Μία από τις μεγαλύτερες από αυτές τις πυρκαγιές ξεκίνησε τυχαία σε ένα σπίτι στην οδό Hayes από μια γυναίκα που έκανε το πρωινό για την οικογένειά της. Κάποιες πυρκαγιές θεωρείται ότι ξεκίνησαν από την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Σαν Φρανσίσκο στην προσπάθεια της να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες με χρήση δυναμίτη για κατεδάφιση των κτιρίων από μη εκπαιδευμένους χρήστες. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι η ασφαλιστική αποζημίωση μπορούσε να γίνει μόνο λόγω πυρκαγιάς και όχι λόγω σεισμού, θεωρήθηκε ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες σκόπιμα πυρπόλησαν τα κατεστραμμένα από το σεισμό σπίτια τους, προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημίωση για αυτά.
Χάρτης που δείχνει την έκταση της πυρκαγιάς
Ο στρατός με 4.000 στρατιώτες συνέδραμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών προσφέροντας υπηρεσίες όπως περιπολίες στους δρόμους για να αποθαρρύνουν τη λεηλασία και τη φύλαξη των κτιρίων, τη βοήθεια στην πυροσβεστική υπηρεσία, τη σίτιση, τη στέγαση και την ένδυση δεκάδων χιλιάδων αστέγων κατοίκων της πόλης.

Ωστόσο, τα ομοσπονδιακά στρατεύματα καθώς και τα μέλη της τακτικής αστυνομίας είχαν εξουσιοδοτηθεί να σκοτώνουν όσα άτομα θεωρούσαν ότι εμπλέκονταν σε λεηλασίες ή άλλα εγκλήματα και δεν έλειψαν κατηγορίες εναντίον των ίδιων των στρατιωτών για λεηλασίες. 

 
Λεηλασίες στρατιωτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς

Αποχώρησαν από την πόλη την 1η Ιουλίου 1906, όπου οι πολιτικές αρχές ανέλαβαν πλήρως την ευθύνη των προσπαθειών αρωγής και ανακούφισης των πληγέντων.

Ο στρατός ανέλαβε και έφτιαξε 5.610 ξύλινα προκατασκευασμένους οικίσκους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες 20.000 αστέγων. Οι οικίσκοι σχεδιάστηκαν από τον John McLaren και διαμοιράστηκαν σε έντεκα καταυλισμούς. Μισθώθηκαν στους πληγέντες προς δύο δολάρια το μήνα μέχρι την ανακατασκευή των κατοικιών τους. Ήταν βαμμένα μπλε (χρώμα που ο στρατός είχε σε ποσότητα) και ο μέγιστος αριθμός των αστέγων που τα κατοίκησαν υπολογίζεται ότι ήταν 16.448, η πλειοψηφία των οποίων μέχρι το 1907 τα είχε εγκαταλείψει. Ο τελευταίος επίσημος καταυλισμός υπολογίζεται ότι έκλεισε τις 30 Ιουνίου 1908.

Προκατασκευασμένοι οικίσκοι που κατασκεύασε ο στρατός για τις ανάγκες των πληγέντων

Ο σεισμός του Σαν Φρανσίσκο στις αρχές του 20ου αι ήταν ίσως η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ που έθεσε όμως τις βάσεις της σύγχρονης σεισμολογίας, Κατατάσσεται ως ένας από τους σημαντικότερους σεισμούς όλων των εποχών και η σημασία του προέρχεται περισσότερο από τον πλούτο της επιστημονικής γνώσης που προέρχεται από αυτόν παρά από το μέγεθός του.


 Ακολουθείστε μας στο facebook:https://www.facebook.com/ppattikis/

,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.