aspa

aspa

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται αντιληπτά ως «κανονικά», μόλις μετά από λίγα χρόνια





Η αλλαγή του κλίματος εκθέτει τους ανθρώπους σε συνθήκες που είναι ιστορικά ασυνήθιστες και αναμένεται να γίνουν όλο και πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου.

Το καίριο σχετικό ερώτημα που τέθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceeding της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, είναι κατά πόσο οι άνθρωποι παρατηρούν  τις ακραίες θερμοκρασίες στην περιοχή τους;

Η απάντηση που δόθηκε σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι μαθαίνουν να δέχονται τις ακραίες καιρικές συνθήκες ως «κανονικές», σε μόλις λίγα χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να υποτιμήσουν την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεδομένου ότι έχει ήδη προκαλέσει ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές.

Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια μηνύματα στο Twitter για το χρονικό διάστημα 2014-2016, μελετώντας πως οι άνθρωποι αντιδρούν στις ακραίες θερμοκρασίες με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος καιρού.
Διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι σε μια περιοχή βίωναν πρωτόγνωρες γι αυτούς ακραίες θερμοκρασίες, έκαναν πολλά tweets σχετικά με αυτό.  Σταδιακά όμως έπαυαν να τιτιβίζουν για τις ακραίες θερμοκρασίες, όταν αυτές επαναλαμβάνονταν. Ο καιρός πια έπαυε να γίνεται αντιληπτός ως κάτι αξιοσημείωτο.

Γενικά, οι άνθρωποι χρειάζονται μόλις 2 έως 8 χρόνια σε μια δεδομένη περιοχή προκειμένου να σταματήσουν να αναγνωρίζουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες που βιώνουν είναι πράγματι ακραίες.
 «Ο ορισμός του “φυσιολογικού καιρού” μετατοπίζεται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Εστάνσεις μπορούν να διατυπωθούν ως προς την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που αξιολόγησαν οι συγγραφείς, αφού δεν γνωρίζουμε πόσο αντιπροσωπευτικά είναι τα tweets για τη γενική κοινή γνώμη.
Ωστόσο, η μελέτη του καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, Δρ. Moore και των συνεργατών του, είναι μια καλή αρχική προσπάθεια προκειμένου να καταλάβουμε πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αλλαγή του κλίματος μέσω των ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Είναι σαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα αφύπνισης στην προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή, θυμίζοντας την γνωστή ιστορία του βατράχου που αφέθηκε να μαγειρευτεί σε μία κατσαρόλα όπου το νερό θερμαινόταν σταδιακά χωρίς να αντιδράσει. Σε αντίθεση, το απότομα οδυνηρό κάψιμο από το νερό θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά επιβίωσης και θα πεταγόταν έξω από το νερό.
Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να αντιλαμβάνονται και να καταγράφουν τις ακραίες θερμοκρασίες ως ακραίες, υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η επιθυμία του κοινού ν’ αναλάβει ή να υποστηρίξει δράσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δρ. Α. Καραμάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.