aspa

aspa

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων από τις Καταστροφές στην Ελλάδα (1993-2018)





Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελώντας απόρροια και της κλιματικής αλλαγής πλέον εμφανίζονται στην Ελλάδα με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα, προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες στους ιδιώτες αλλά και σε συλλογικό επίπεδο στην κοινωνία και την οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) την περίοδο 1993-2018 έχουν απαιτηθεί 358 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες για για φυσικές καταστροφές. Από το ποσό αυτό το 37,2% αφορά σε αξιώσεις για σεισμούς, το 35,84 σε βροχοπτώσεις,το 13,52 σε ταραχές , το 12,76 σε δασικές πυρκαγιές και το 0,67% σε χιονοπτώσεις. Στην εξεταζόμενη περίοδο καταγράφησαν περισσότερες από από 24 χιλιάδες ζημιές που προκλήθηκαν από καταστροφικά γεγονότα.
Τον Ιούλιο του 2002 έγιναν αξιώσεις 28,6 εκατ. για τη βροχόπτωση που οδήγησε σε πλημμύρες κοντά στον Κηφισό ποταμό, τον Οκτώβριο του 1994 έγιναν αξιώσεις 26 εκατ. όταν οι πλημμύρες στην περιοχή της Ιωνίας και του Περισσού οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές. Το Νοέμβριο του 2017 οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα οδήγησαν σε αξιώσεις 12,3 εκατ. και στις 20-23 Οκτωβρίου σε 10,9 εκατ. οι πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα.


Τα παραπάνω προκύπτουν από συγκεντρωτική μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ για το πλήθος δηλωθεισών ζημιών και το ποσό απαίτησης για συγκεκριμένα περιστατικά καταστροφών μεγάλης έκτασης και έντασης κατά την χρονική περίοδο 1993-2018.
Με αφορμή τα αποτέλεσμα της έρευνας, ο κ. Ε. Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ δήλωσε :
«Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς στην κάλυψη των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από καταστροφικά γεγονότα είναι διαχρονικά εξαιρετικά σημαντικός. Σε κάθε συμβάν ο μηχανισμός των ασφαλιστικών εταιριών ενεργοποιείται άμεσα με στόχο την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών των ασφαλισμένων μας.
Τα φυσικά φαινόμενα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως φαίνεται να αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση τα τελευταία χρόνια. Ως κοινωνία και ως Κράτος οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών που προκύπτουν, οι οποίες είναι συχνά μεγάλες και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από τους ίδιους τους πολίτες. Η ασφαλιστική αγορά, ξεκινώντας από το σεισμό, επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση με την Πολιτεία, προς όφελος όλων των μερών και κυρίως των πολιτών».
Αναλυτικότερα στοιχεία περιλαμβάνονται στην σχετική της ΕΑΕΕ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.