aspa

aspa

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ι-REACT:Η πρώτη ευρωπαϊκή εφαρμογή για την ενδυνάμωση των πολιτών από πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραίες καιρικές συνθήκες




Η εφαρμογή I-REACT της ΕΕ ξεκίνησε τη λειτουργία της, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Καταστροφών. Επιτρέπει στους χρήστες της να μοιράζονται εικόνες και άλλες πληροφορίες σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους και με τη σειρά της παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές απειλές καιρού. Η εφαρμογή σκοπεύει να προσφέρει στους πολίτες εργαλεία για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πιο ανθεκτικής στις καταστροφές.

Μόλις το 2017, καταστροφές όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι σεισμοί ευθύνονται για την απώλεια περισσότερων από 9000 ανθρώπινων ζωών σε όλο τον κόσμο. Οι οικονομικές απώλειες εκτιμήθηκαν στα 270 δισεκατομμύρια ευρώ - και θεωρείται το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος σε περιπτώσεις καταστροφών.
Για το λόγο αυτό, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση όλων των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην πρόληψη των καταστροφών. Οι χρήστες της εφαρμογής με το σύνθημα "Πολέμησε τις καταστροφές από το κινητό σου", μπορούν να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες όπως φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που θα βοηθήσουν άλλους πολίτες να προετοιμαστούν. Αυτές οι αναφορές μπορούν να εξακριβωθούν και να αξιολογηθούν από τους υπόλοιπους χρήστες, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να φιλτράρουν τις σχετικές πληροφορίες και να αποφεύγουν τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων. Η ίδια προσέγγιση ισχύει και για τα tweets: η εφαρμογή φιλτράρει τα σχετικά tweets σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας στους χρήστες ενημερωτικές πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις έκτακτης ανάγκης που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους. Επίσης, η εφαρμογή περιλαμβάνει μια σειρά συμβουλών και κουίζ σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πλημμύρας, πυρκαγιάς ή ακραίου καιρικού φαινομένου.

Αυτό το είδος πληροφοριών καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλους φυσικούς κινδύνους. Οι φωτογραφίες και τα σχόλια που αποστέλλονται από τους χρήστες είναι χρήσιμα όχι μόνο για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, παρατηρεί, αλλά επιτρέπουν επίσης στους πολίτες να αναφέρουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές, και να βοηθήσουν άλλους χρήστες να εντοπίσουν ασφαλή καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης χάρτες κινδύνου που επιτρέπουν στους ανθρώπους να γνωρίζουν σε κάθε στιγμή την πιθανότητα να επηρεαστούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και πυρκαγιές. Με στόχο οι πληροφορίες για τις καταστροφές να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές, στον σημερινό κόσμο αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση από τα smartphones. Αυτό θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της ασφάλειας, τη διάσωση ζωών και τη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από φυσικούς κινδύνους.

Μεταξύ των τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από το έργο  Ι-REACT είναι μια πλατφόρμα μεγάλων δεδομένων για την καλύτερη πρόβλεψη της εμφάνισης αυτού του τύπου συμβάντων, φορητών και έξυπνων γυαλιών για τους πρώτους ανταποκριτές, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να στέλνουν πληροφορίες χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα λήψης βέλτιστων αποφάσεων έχοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality/AR).

Το I-REACT συμπληρώνει υπάρχουσες λύσεις και η ανάπτυξή του είναι εξαιρετικά αρθρωτή ώστε να μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε υφιστάμενες επιχειρησιακές πλατφόρμες.Ένας από τους βασικούς παίκτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι οι ίδιοι οι πολίτες και τι Ι-REACT φιλοδοξεί να τους παρέχει τα εργαλεία που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς. Ας ελπίσουμε ότι πράγματι θα συμβάλει στη δημιουργία ασφαλέστερων κοινοτήτων και θα σώσει ζωές στη διαδικασία.

Η εφαρμογή είναι ελεύθερα διαθέσιμη και διατίθεται στο Google Play:
http://bit.ly/IREACTapp




A.K.
 Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/ppattikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.