aspa

aspa

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας



Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκέψεων της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσε  ενημερωτική επίσκεψη 25 στελεχών Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών της Ελλάδας στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου 2018 με θέμα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ενημερωθούν για τη νέα νομοθεσία για την Πολιτική Προστασία, το πλαίσιο στενότερης συνεργασίας, την εθελοντική συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων και τεχνογνωσίας και το ρόλο του κέντρου συντονισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναπτύσσοντάς του συγκεκριμένες προτάσεις σε ότι αφορά τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη βελτίωση του Εθνικού μας Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, εστιάζοντας ιδίως στο τοπικό επίπεδο που αποτελεί το βασικό πυλώνα στην άμεση απόκριση και την αρωγή πληγέντων.
Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση από τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών της Ελλάδας αφορούσαν:

  • ·       Την οργάνωση, υποστήριξη, εκπαίδευση και επιχειρησιακή εμπλοκή των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
  • ·       Την επίλυση ζητημάτων για την άμεση απόκριση έκτακτης ανάγκης στις νησιωτικές περιοχές.
  • ·       Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και χαρτογράφησης κινδύνου.
  • ·  Ζητήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών έκτακτης ανάγκης (οργανωσιακή διαλειτουργικότητα, τεχνική, επικοινωνιακή κτλ).
  • ·       Την επικοινωνία κινδύνου, την εκπαίδευση του πληθυσμού και την ανάπτυξη κουλτούρας έκτακτης ανάγκης
  • ·       Την υποστήριξη των οργανισμών Πολιτικής Προστασίας στο τοπικό επίπεδο σε πόρους, τεχνογνωσία και χρηματοδοτήσεις.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το rescEU για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συλλογικής αντιμετώπισης στις καταστροφές με στόχο την προστασία των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μέσω του rescEU επιδιώκεται ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την παροχή της σωστικής βοήθειας και η στήριξη της πρόληψης και ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά βελτιώνεται η ικανότητα αντιμετώπισης σε επίπεδο ΕΕ με τη δημιουργία αποθεματικού νέων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας υπό την διαχείριση της ΕΕ, όπως πυροσβεστικών αεροσκαφών, αντλιών νερού υψηλής πίεσης, ικανοτήτων έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον καθώς και κινητών νοσοκομείων, προς συμπλήρωση των εθνικών ικανοτήτων, όταν αυτές έχουν υπερβεί τα όρια τους. Η κατάρτιση των εθνικών αρχών πολιτικής προστασίας και η ενίσχυση της συνοχής με άλλες πολιτικές της ΕΕ σε θέματα πρόληψης και ετοιμότητας αποτελούν βασικές αρχές του rescEU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.