aspa

aspa

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΥΡΟΣ ΠΑΓΟΣ


Σύμφωνα με τον oρισμό που δίνεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ο Μαύρος Πάγος (black ice) είναι μια λεπτή επίστρωση πάγου που συνήθως σχηματίζεται στην επιφάνεια των δρόμων και των πεζοδρομίων.
Ο ίδιος ο πάγος δεν είναι μαύρος αλλά οπτικά διαφανής, επιτρέποντας μας να βλέπουμε την επιφάνεια του δρόμου, καθιστώντας δύσκολο να αντιληφθούμε την ύπαρξη του. Παράλληλα είναι εξαιρετικά ολισθηρός με αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος στην περίπτωση που περπατήσουμε ή οδηγήσουμε πάνω σε αυτόν.

Η δυσκολία στην ανίχνευσή του είναι αυτό που κάνει τον κρυμμένο “μαύρο πάγο” τόσο επικίνδυνο.

Συχνά, ο όρος χρησιμοποιείται λανθασμένα για να περιγράψει οποιοδήποτε τύπο πάγου σχηματίζεται στους δρόμους όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το σημείο πήξης του νερού (πχ freezing rain).

Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε μορφές μαύρου πάγου τη νύχτα ή νωρίς το πρωί όταν οι θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος πέφτουν στο χαμηλότερο σημείο τους. Τείνει να σχηματίζεται σε τμήματα του δρόμου χωρίς πολύ ηλιοφάνεια όπως μια σήραγγα.
Οι γέφυρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες στο σχηματισμό μαύρου πάγου, επειδή ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του ανυψωμένου οδοστρώματος όταν πέσει η θερμοκρασία περιβάλλοντος προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας του οδοστρώματος της γέφυρας.
Μαύρος πάγος μπορεί να σχηματισθεί γρήγορα και στις επιφάνειες των βράχων σε μεγάλα υψόμετρα και αυτό ενέχει μεγάλο κίνδυνο για τους ορειβάτες.

TIPS
• Δείτε τα σημάδια του μαύρου πάγου. Εάν οδηγείται και βλέπεται τα αυτοκίνητα ξαφνικά να μετατοπίζονται χωρίς προφανή λόγο, ο μαύρος πάγος είναι μια πιθανή αιτία.
• Αν και ο μαύρος πάγος είναι διαφανής, μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθεί σε σωστές συνθήκες φωτισμού. Πολύ γυαλιστερή επιφάνεια ίσως είναι πιθανή ένδειξη.
• Η άμμος ή το αλάτι διευκολύνουν την πρόσφυση των ελαστικών με τον πάγο
• Κάνετε όσο το δυνατό λιγότερα, αφήστε το αυτοκίνητο να περάσει πάνω από τον πάγο, επιβραδύνετε βγάζοντας (μαλακά) το πόδι από το γκάζι, μην πατάτε φρένο.
• Αν γλιστρήσει το αυτοκίνητο, οδηγούμε προς εκείνη την κατεύθυνση, δηλαδή, αν φύγει το πίσω μέρος προς τα δεξιά, γυρνάμε το τιμόνι προς τα δεξιά.





Ακολουθείστε μας στη σελίδα μας στο facebook
https://www.facebook.com/ppattikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.